Adatmentés

Visszaugrás

1) Különböző adathordozók meghibásodási lehetőségei

1.1) Merevlemez

Merevlemezt, más néven winchestert, hdd-t sokféle számítástechnikai, műszaki eszközben megtalálhatunk. Például asztali számítógépben, laptopban, hordozható merevlemezekben, videórögzítő berendezésekben, videó kamerákban. Különböző csatolófelületekkel csatlakoznak az eszközökhöz, mint például SATA, IDE, SCSI.

A merevlemezben nagy sebességgel forgó tárcsák vannak, ezeknek a mágnesezhető tárcsáknak a felületén vannak az adataink. Az adatok kezelését egy író-olvasófej végzi. Ez az fej nagyon közel van a tárcsa felületéhez, egy úgynevezett légpárnán úszik. A tárcsákat egy motor forgatja. Az fej mozgatását elektromágnesek, vezérlését, az adatok feldolgozását a merevlemez elektronikája végzi. A merevlemezek vezérlő szoftvere a firmware. Ez régebben egy külön chipben volt elhelyezve, manapság a merevlemez úgynevezett SA területén van, tehát ugyanúgy a forgó tárcsákon, mint bármely más adat.

A merevlemezt logikailag partíciókra osztjuk, ezeken a partíciókon található fájl-rendszerekben történik az adatok tárolása.

Az előbb leírtakból következően a merevlemezek hibái a következő csoportokba sorolhatók:

1.1.1) Fizikai hibák

Fizikai hibák a mozgó alkatrészek meghibásodásai, sérülései. Ilyen lehet a forgató motor meghibásodása, csapágy besülése, fejmozgató mechanizmus meghibásodása, a fej becsapódása a forgó tányérba, fej tányérhoz tapadása. Ezek közül a legsúlyosabb, amikor a fej hozzáér a nagy sebességgel forgó tányérhoz, ilyenkor mély árkot szánt bele, erről a területről adatot visszanyerni már nem lehet.

Fizikai hiba oka lehet gyártási vagy széria hiba, merevlemez elöregedése, elhasználódása. De leggyakoribb oka leejtés, ütődés, rázkódás, ezek főleg működés közben nagyon veszélyesek.

Az adatmentés ilyenkor úgy történik, hogy a merevlemezt egy pormentes, teljesen tiszta helységben, úgynevezett tisztaszobában szét kell szerelni, megjavítani, összeszerelni és ezután menthető le róla az adat.

1.1.2) Elektronikai hibák

Elektronikai hiba a merevlemez vezérlő elektronikájának meghibásodása. Ennek oka szintén lehet gyártási, széria hiba, elöregedés, elhasználódás. De okozhatja nedvesség miatti rövidzárlat, például, ha hideg utcáról bevisszük a laptopot a meleg irodába, lakásba és bekapcsoljuk. Okozhatja még túlfeszültség, például villámcsapás is.

1.1.3) Logikai hibák

Logika hiba, amikor a merevlemez nem sérül sem fizikailag, sem elektronikailag, de az adatok rajta sérülnek. Ennek oka lehet elhasználódás (bad sector keletkezés), nem rendes kikapcsolás, de akár erős mágneses sugárzás is.

1.1.4) Felhasználói hibák

Felhasználói hiba lehet a véletlen fájltörlés, figyelmetlen formázás, átparticionálás. Ide sorolhatjuk még a vírusok okozta adatvesztést is, bár ez nem a felhasználó közvetlen hibája.

1.2) SSD, Pendrive, Memóriakártya

 • memóriakártya
  • fényképezőgép
  • mobiltelefon
  • tablet
  • laptop, asztali számítógép
  • bármi egyéb eszköz, ami memóriakártyát használ

1.3) CD, DVD, Blue Ray lemezek

Adatait az Ön választása szerint új merevlemezen, SSD-n, CD-n, DVD-n, SD memóriakártyán vagy pendrive-on adjuk vissza Önnek, vagy feltöltjük egy tárhelyre, ahonnan letöltheti.

Visszaugrás

2) Milyen fájlokat tudunk visszanyerni?

Lényegében bármilyen fájl visszanyerhető. Többek között:

 • dokumentumok
 • képek
 • filmek, videók
 • hangfájlok, zenék
Visszaugrás

3) Mit tegyek, ha észlelem az adatvesztést?

 1. Állítsa le a számítógépet, eszközt!
 2. Áramtalanítsa az eszközt, húzza ki a konnektorból!
 3. Távolítsa el a sérült adathordozót, ha tudja!
 4. Jegyezze meg, írja föl, fényképezze le a hibákat, hibaüzeneteket, hogyan következett be az adatvesztés! A legapróbb részlet is sokat segíthet a visszanyerésben!
 5. Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Visszaugrás